Voní po citrusech, má příjemnou chuť, připravíte z ní lahodný uklidňující čaj, lístky zpestří saláty i dezerty.
30 faktů o kterých možná nevíte:
- Meduňka je nádherná, odolná a nenáročná bylinka.
- Meduňka pochází ze Středomoří, u nás se pěstuje v zahradách, především odrůda 'Cifra'.
- Meduňka je vytrvalá bylina.
- Má rozvětvenou korunu dlouhou 40 až 60 cm, někdy dorůstá i do výšky 100 cm.
- Na koruně jsou dva druhy listů.
- Dolní listy jsou dlouze řapíkaté, vejčité s pilovitým okrajem.
- Horní se vyznačují krátkou, srdcovitým stopkou.
- Kvete od června do srpna drobnými květy bílé barvy, které se objevují v paždí listů.
- Celá rostlina má svou charakteristickou citrónovou vůni, zejména před rozkvětem.
- Meduňka vyžaduje teplou, chráněnou polohu a lehčí půdu s dostatkem vápníku.
- Při dobrých podmínkách může na jednom stanovišti vydržet i 30 let.
- Množí se především dělením starších trsů.
- Sazenice vysazujeme na jaře nebo na podzim.
- Nať na sušení sklízíme před rozkvětem za slunečného počasí.
- Sušíme ji ve stínu, aby lístky nezhnědly.
- Čerstvé a mladé lístky meduňky se hodí k ochucení zeleninových salátů, do bylinkových omáček a másla.
- Vařením i sušením ztrácí aroma.
- Také čím déle se skladuje, tím méně je aromatická.
- Meduňkový dresink připravujeme z rozemletých listů smíšených s majonézou a skladujeme v chladničce.
- Je to výborné zpestření masitých a rybích pokrmů.
- Jako lék se využívala meduňka již ve středověku.
- Obsahuje silici, která má zklidňující účinky při stavech úzkosti, snižuje krevní tlak, tlumí bolesti a zlepšuje trávení.
- Šálek teplého meduňkového čaje večer se používá proti nespavosti.
- Lžičku sušené meduňky lékařské nebo čerstvou větvičku přelijeme 250ml vroucí vody a necháme krátce vyluhovat.
- Při migréně se doporučuje pít čaj připravený ze směsi listů meduňky a jitrocele, lipového květu a kořene kozlíku.
- Velmi uklidňující je koupel s odvarem meduňky.
- V kosmetice se přidává do bylinných směsí a masek.
- Proti bolestem kloubů a revmatickým potížím lze připravit meduňkový obklad. Připravíme nálev z 20g meduňky lékařské a půl litru vody. V ohřátém nálevu namočený obklad přiložíme na bolestivé místo a převážeme suchým obvazem.
- Čaj ze sušené meduňky:
Usušenou meduňku uskladněte v papírovém sáčku. K přípravě pak už budete potřebovat jen vodu a podle chuti si čaj můžete dosladit medem nebo cukrem. Na dvě porce zmiňovaného čaje je potřeba jedna lžíce meduňky a 0,5l vody. Lístky vhoďte do hrnce, zalijte vroucí vodou a zakryjte pokličkou, čímž zabráníte vyprchání silice. Cca po 10- ti minutách louhování sceďte. Hotový čaj můžete ihned ochutnat, případně dosladit. Ideální je podávat ho vlažný a konzumovat ho můžete každý den. - Už v 17. století z ní vyráběli mniši v klášteře bosých karmelitánů Karmelitská kapky. Používají se proti celkové nevolnosti, proti
nechutenství a bolestem žaludku "meduňkové víno". Meduňkové víno
připravíme z rozmačkaných čerstvých listů meduňky, které necháme 3 dny
louhovat ve víně. Po scezení uchováváme meduňkové víno v uzavřené láhvi v
chladničce. Užívá se při nechutenství a žaludečních bolestech každé 2
hodiny.
Předchozí článekDalší článek
v diskusi je 0 příspěvků