Nastala úroda šípků, radostný podzimní čas. V zimě nám dají sílu a zdraví. Výborné jsou šípky plané růže.
Planá růže šípková (Rosa canina) je skromný a půvabný keř, rostoucí často na okrajích pastvin i lesů. Její šípky jsou výborné.
Nádherné lesklé červené plody dozrávající na keřích šípkových růží nám oznamují, že pomalu přichází podzim. Nejsou ale jen nádhernou přírodní dekorací, ale i nejdostupnějším a zároveň nejlevnějším zdrojem vitamínu C, který vám pomůže překonat nadcházející období chřipek a nachlazení.
Příjemně nakyslý čaj si oblíbí děti i dospělí. Nikdy se ho nepřepijete a když si nyní šípky sami nasbíráte, nebude vás to ani nic stát.
Naši předkové znali už dávno jejich cenné hodnoty, sbírali je a upravovali na mnoho způsobů, sušili je na přípravu čajů, vařili z nich marmelády, pasty, dá se z nich připravit lahodné víno.
Šípky obsahují vitamín C v opravdu silné koncentraci: 200 až 500 mg vitamínu C v 100 g dužiny! To je až desetinásobek, než mají citrony. Jsou hodnotnější a levnější, než vitamínové tablety! Kromě vitamínu C obsahují i množství karotenů - provitamínů A a vitaminy skupiny B.
Jsou bohaté na prospěšné organické kyseliny, třísloviny, hojivé látky. Najdeme v nich i velké množství cenných minerálních látek, především draslíku a hořčíku, a stopových prvků.
Šípky je třeba sbírat dobře vyzrálé, ale ne přezrálé, kdy obsah vitaminu C zase klesá.
Je důležité trhat šípky v době, kdy jsou již dokonale zralé. Poznáte to tak, že budou mít krásné ostře červenou barvu, ale na dotek budou stále tvrdé. Po rozlomení byste měli vidět vrstvu červenooranžové dužiny a uvnitř žluté semínka s jemnými, ale pichlavými chloupky.
Změklé nebo nahnědlé plody nesbírejte. Jen pro zavařování nevadí když jsou jemně sežehnutí mrazem. Šípky je třeba důkladně usušit - možná i v sušičce, nebo troubě při teplotě do 60 ° C.
Nejvhodnější doba je na konci září a začátkem října. Na místech, kam celý den svítí slunce, ale dozrávají i o dva až tři týdny dříve.
Ve vyšších nadmořských výškách si při pozdějším sklizni dejte pozor, aby šípky již neprošly prvními mrazíky. Ty nesbírejte, na sušení nejsou vhodné. Navíc již přišly o většinu vitaminu C. Použít je ale můžete na přípravu marmelády nebo vína.
Pokud nejste šťastným majitelem sušičky ovoce, můžete použít jeden z tradičních postupů našich babiček.
Tím prvním je nechat šípky vyschnout jen tak na vzduchu a na pomoc si přizvat ještě stále silné sluneční paprsky. Právě tato varianta je nejekonomičtější. Stačí, když připraveny očištěné šípky nasypete na plech vyložený pečícím papírem nebo papírovými utěrkami a umístěte ho někam, kde budou moci volně vysychat.
Za slunečných dní ho pak vyneste na balkon nebo na terasu. Čas od času šípky prohlédněte, zda náhodou neplesniví ..
Dalším způsobem, jak si šípky nasušit na zimu, je použití trouby. Je nejrychlejší, ale musíte si dát pozor, abyste plody nepřipálily. Teplotu nastavte na 70 ° C, šípky nasypte na plech vyložený pergamenem nebo pečícím papírem a vložte do trouby. Pokud nemáte model s větrákem, sušte s přiotvořenými dvířky, aby odpařující se vlhkost měla šanci odcházet.
Správně usušené plody poznáte tak, že mají krásnou tmavě červenou barvu a dají se dobře rozlomit a rozmělnit. Aby se uvolnilo dostatek látek, je lepší sušené šípky před přípravou nálevu podrtit. Nálev je pak třeba přecedit přes husté sítko.
Šípkový čaj je posilující díky obsahu vitamínů a minerálů, působí močopudně a pročišťuje organismus.
Čaj však můžeme připravit i originálním způsobem, který lépe zachová vitamíny a ještě snadno získáme opravdu silný nálev výborné chuti. Tedy přesněji řečeno macerát, protože právě macerování je vhodné.
Podrvené sušené šípky zalijte studenou vodou (na šálek vody počítejte s polévkovou lžící šípků). Nechte přes noc (nebo naopak od rána do večera) macerovat při pokojové teplotě. Těsně před použitím nálev podle potřeby opatrně zahřejte, ale tak, aby teplota nestoupla až k varu. Stačí taková, aby byl nápoj příjemný pro okamžité konzumaci. Přeceďte přes husté sítko a dochuťte medem.
Šípky jsou v nálevu výborné i spolu s kořenem lékořice, čerstvým zázvorem, skořicí, sušenými plody rakytníku. Lékořice, zázvor či skořici je vhodné povařit - a odvar smíchat s šípkovým macerace.
Usušené plody skladujte ve tmě v dobře uzavíratelné skleněné dóze. Pokud máte suchou a větranou spíž, můžete je nasypat do plátěného sáčku a ten zavěsit tak, jak do dělali už naše babičky. Ideální doba pro skladování je do další sklizně, tedy jeden rok. Rozhodně platí, že na čaj je lepší použít šípky sušené a předem nadrcené (v hmoždíři nebo paličkou na maso).
v diskusi je 0 příspěvků