Meruňky, ochrání nás před slunečním zářením?

Meruňky patří mezi ovoce, po kterém sáhnou dospělí i děti.

Jsou dost sladké, ale dopřát si je můžeme v hojném množství. Díky vysokému obsahu vitaminu A a jeho provitaminu betakarotenu skvěle slouží jako vnitřní ochrana proti slunečnímu záření, a to je v létě obrovským přínosem.

Meruňky jako zásobárna důležitých vitamínů

Meruňky patří mezi nejzdravější ovoce vůbec, jsou plodem meruňky a v našich podmínkách dozrávají během celého léta. Dužnina meruněk obsahuje velké množství vitamínů, stopových prvků a minerálních látek. Jsou chudé na kalorie (48 kcal / 100 g), a proto je mohou bez obav konzumovat i ti, kteří si musí hlídat váhu a jsou na redukční či jiné dietě.

Pokud jde o vitamíny, nejzásadnější je obsah provitaminu A, vitaminů skupiny B a vitamínu C. Meruňky jsou zdrojem železa, hořčíku, draslíku, vápníku, fosforu, mědi a manganu. Dále jsou bohaté na alkalické minerální soli, díky čemuž vyvolávají v těle zásaditou reakci.

Meruňky mají výrazné účinky na naše zdraví

  • snižují hladinu cholesterolu
  • pozitivně ovlivňují sliznici plic (informace hlavně pro kuřáky)
  • působí proti únavě
  • posilují imunitu
  • zlepšují astma
  • posilují pokožku, vlasy a nehty
  • mají omlazovací efekt
  • zvyšují vitalitu
  • mají protistresový účinek, pomáhají k psychické pohodě
  • podporují krvetvorbu a zlepšují krevní obraz
  • odbourávají tuky
  • zlepšují zrak
  • pomáhají při nespavosti
  • působí proti zácpě
  • urychlují hojení jizev
  • zvyšují odolnost proti infekcím
  • pomáhají při ekzémech
  • doporučují se při chronickém zánětu sliznice hltanu a zánětu vedlejších nosních dutin
  • jsou dobrým zdrojem proteinů

Pokud trpíte anémií a chcete podpořit krvetvorbu, zařaďte do jídelníčku hlavně sušené meruňky, ty obsahují železa mnohem více než meruňky čerstvé.

Výsledky při pravidelné konzumaci budou překvapující jako pro vás, tak pro lékaře. Je třeba dát pozor, sušené meruňky bývají často ošetřené sířením (pro lepší trvanlivost), proto před konzumací je propláchněte vroucí vodou.

Meruňky v kuchyni

Použití meruněk v kuchyni je opravdu pestré. Čerstvé se hodí k samotné konzumaci, na výrobu nepečených dortů a dezertů, k přípravě zmrzliny. Vyrábějí se z nich kompoty, marmelády, džemy, sirupy i džusy. Zpracovávají se také na výborný meruňkový likér, vhodné jsou na plnění (knedlíky, koláče a pod.). V indické kuchyni se meruňky podávají i na slano, hodí se jako příloha ke grilovanému či pečenému masu.

Vnitřní ochrana před sluncem - meruňky jsou jistotou

Pojídáním čerstvých potravin s vysokým obsahem karotenoidů - meruňky společně s mrkví, mangem a sladké brambory, zajistíme tělu vnitřní ochranu proti slunečnímu záření. Pokožka bude méně náchylná ke spálení a opálení bude krásně zlatavé.

Kromě stravy bohaté na betakaroten třeba tělu dodat dostatek vitaminu E, ten je nezbytný pro zdravě vypadající pleť. Vitamin E opět ve velkém množství obsahují meruňky, ale i jablka, broskve, meloun a slunečnicová semínka.

Předchozí článek

v diskusi je 0 příspěvků

Diskuze
Napsat nový komentář