Lze dát mražené kuře do trouby?

20.11. 2016 | Rubrika: jídlo

Názory na to, zda lze dát mražené kuře přímo do trouby se různí. Po pročtení diskuze zde získá člověk pocit, že kdo to již dělal, si je jistý, že to lze a kdo to nezkusil pouze předpokládá, že maso bude zevnitř buď nedopečené a nebo naopak vysušené.

Při dodržení správného postupu se však vůbec nemáte čeho obávat, zde pár příkladů toho, jak to rozhodně nedělat:

  • maso nikdy neomývame, a to nejen mražené, ale ani chlazené (důvod naleznete v tomto článku)
  • nenecháváme jej celý den rozmrazit na lince, než se vrátíme z práce nebo přes noc, když spíme (tomu se věnuje tento článek)
  • ani se nesnažíme jej dát do horké vody, aby se rozmražení urychlilo (důvod naleznete v této dikuzi)

Další dobrý tip je, jak maso naopak správně zamrazit:

  • Pokud maso budete mrazit, vždy pečlivě označte sáček údaji, o jaké maso se jedná a kdy jste jej dali do mrazáku. Platí, že ryby vydrží v mrazáku maximálně 4 měsíce, kuřecí, telecí a hovězí maso 12 měsíců a vepřové zhruba 8 měsíců. Maso je obecně vhodné zamrazit v případě, že je nepoužijete do dvou dnů.
  • Maso před mrazením vždy dejte do nového, absolutně suchého sáčku; z toho velmi pečlivě vytlačte veškerý vzduch. Ten totiž maso vysušuje.
  • Váha masa mrazeného v celku by neměla přesáhnout dva kilogramy.

Pokud nutně chceme kuře před přípravou v troubě rozmrazit, udělejte to jedním z těchto tří způsobů:

  • Rozmrazování v chladničce - Plánování s předstihem je klíčem k úspěšnému použití této metody, neboť se musí počítat s jistou časovou náročností. Větší zmrzlé kusy vyžadují na rozmrazení celý den (24 h) na každých 2,5 kg hmotnosti. Také menší kusy, např. kuřecí prsíčka, se rozmrazují i den. Při rozmrazování v lednici je nezbytné vzít v úvahu rozdílné teploty v různých částech lednice. Potraviny umístěné v nejchladnější části lednice se budou rozmrazovat déle. Pokud je teplota v lednici nastavena na 2°C, rozmrazování bude trvat déle než při teplotě 4,5° C. Potraviny rozmražené v lednici, tam lze v uchovat v případě drůbežího masa ještě další jeden den, v případě červeného masa i tři dny.
  • Rozmrazování ve studené vodě - Tato metoda je rychlejší než rozmrazování v chladničce, ale vyžaduje více pozornosti. Potraviny musí být umístěny do nepropustného obalu nebo plastikového sáčku. Pokud obal prosakuje, bakterie z okolního vzduchu nebo prostředí mohou kontaminovat potravinu. Maso absorbuje vodu a výsledkem by byl sice rozmrazený, ale vodnatý výrobek. Sáček musí být ponořen do studené pitné vody, která se musí každých 30 min měnit. Malé balíčky masa nebo drůbeže (cca 0,5 kg) mohou být rozmraženy již za hodinu,  větší balíčky (1,5-2 kg) za 2-3 h. U krocanů je nutno počítat s 1 h na každých 0,5 kg hmotnosti. Rozmražené potraviny se musí ihned tepelně zpracovat. Potraviny, které byly rozmraženy ve studené vodě, se musí před opětovným případným zamrazením tepelně zpracovat (uvařit, péci apod.) 
  • Rozmrazování v mikrovlnné troubě - Pokud se rozhodnete pro rozmrazování v mikrovlnné troubě, vyhraďte si čas na okamžité zpracování rozmražených potravin. Při tomto způsobu rozmrazování některé části potraviny se již začínají v průběhu rozmrazování vařit. Uchovávat částečně tepelně upravené potraviny se nedoporučuje, neboť přítomné bakterie nebyly zlikvidovány a teplota potraviny může dosáhnout optimálních hodnot pro růst bakterií. Potraviny, které byly rozmraženy v mikrovlnné troubě, se musí před opětovným případným zamrazením tepelně zpracovat (uvařit, péci apod.)

A co takhle mražené kuře dát přímo do trouby?

Budete se divit, ale i to je možné v případě, že dodržíte správný postup:

  • Pokud máte horkovzdušnou troubu s ventilátorem, máte po problémech, většinou mají přímo zabudovaný rozmražovací program.
  • Jestli máte pouze klasickou troubu, maso přikryjte pokličkou a nastavte nižší teplotu pečení (přibližně na hodinu), celková příprava zmraženého masa bude trvat samozřejmě déle, ale pořád o dost hodin méně, než správné rozmrazování v chladničce.
  • Na další hodinu pak již nastavte standardní teplotu pečení, aby se vám udělala na povrchu ta správná křupavá kůrčička.

Předchozí článekDalší článek

v diskusi je 1 příspěvků

Diskuze
  1. Velice zajímavá stránka, děkuji za rady! Petr
    Odpovědět
Napsat nový komentář