Houby se samozřejmě sbírají i v sousedních zemích, ale například v Rusku nebo v Polsku je houbaření považovány spíše za vítanou příležitost přivydělat, ale u nás se jedná opravdu o zábavu a svým způsobem i o národní sport.
Houby sbírali již naši dávní předkové a o tom, zda jsou jedlé či ne, se přesvědčovali metodou pokusů a omylů. A jak to už u neprobádaných věcí bývá, tajemným účinkem hub se připisovaly nejrůznější mýty a pověry. Některé z nich přetrvaly překvapivě do dnešní doby, v níž jsou houbařské atlasy i mykologické poradny samozřejmostí.
Dost houbařů dodnes věří, že jedlost se nejlépe pozná podle chuti. Houba, která pálí, je automaticky špatná, a tu, která nepálí, můžeme vzít. Toto je ale fatální chyba, která stála život mnoho lidí.
Například naše nejjedovatější houba muchomůrka zelená chutná velmi dobře zasurova i po uvaření, což potvrzuje většina otrávených. To platí jen (s určitou výhradou) u holubinek - ty ale musíte dobře znát, abyste si toto pravidlo mohli vyzkoušet v praxi.
Další pověrou je, že jedovaté houby nejsou červivé ani okousané od šneků. Ale plži a hmyz, mají úplně jiný metabolismus než lidé a toxiny, které nám škodí, jim v podstatě nevadí.
Jedy v houbách se zničí vařením. Toto je také nepravdivý mýtus: nebezpečné jedovaté druhy obsahují termostabilní toxiny, které se varem ani náhodou nezničí.
Stříbro při kontaktu s jedovatou houbou zčerná. Absolutní nesmysl - žádný ze známých houbových jedů takovou reakci nevyvolává.
Když houba na řezu zmodrá, zčerná nebo změní barvu, je jedovatá. Omyl. Většina jedovatých hub barvu vůbec nemění - naproti tomu velmi chutný hřib kovář, také kozáky modrají velmi intenzivně.
Vyhýbejte se pestře zbarveným houbám, jsou vždy jedovaté. To platí jen o relativně neškodné muchomůrce červené. Naproti tomu smrtelně jedovaté houby muchomůrka nebo pavučinec plyšový vypadají nenápadně a neškodně.
Jídlo z hub se musí ihned sníst. Houbové pokrmy se nesmí znovu ohřívat, jinak nám bude špatně. Tato zásada se stále traduje, je to ale mýtus: míchaná vejce, polévku i omáčku z hub si můžete klidně znovu ohřát a zkonzumovat. Je ale třeba hotové jídlo uchovávat v chladničce.
Houby jsou plné těžkých kovů. Je sice pravda, že ve zvýšené míře vstřebávají z půdy těžké kovy i další škodlivé látky, ale pokud nerostou na kontaminované půdě, jsou obavy zbytečné. Navíc houby nikdo z nás nejí denně, takže těžko dojde k nahromadění takových dávek, které by ohrožovaly zdraví.
Určitě jste také slyšeli, že na houby se musí chodit jen brzy ráno. Proč? Houby přece nikam neutečou. Platí sice pravidlo, že kdo dřív přijde, ten dřív sbírá, ale z mykologické hlediska vám nic nebrání jít je hledat kdykoliv přes den. Říká se také, že houby se musí okamžitě po návratu z lesa zpracovat. To není pravda. Platí, že s nimi musíte zacházet stejně jako s masem. Klidně je můžete uložit do ledničky a zpracovat až další den.
Určitě jste také slyšeli, že na houby se nesmí pít alkohol. Po jejich konzumaci si můžete dát klidně pivo nebo víno - pochopitelně s mírou, protože by vám nakonec mohlo být špatně hlavně z nemírného pití. Je jen pár druhů hub, které se s alkoholem nesnesou, například hřib Hnojník inkoustový, který vyvolává reakci podobnou podání Antabus. Ten se používá při léčbě notorické alkoholiky. Nicméně pokud dojde k otravě houbami, alkohol dokáže účinky toxinů zesílit.
Je pravda, že houby rostou nejvíce ráno? Není. Rostou stále a na denní dobu nijak nehledí.
Houby můžete sbírat do jakékoliv brašny. Tak to opravdu nedělejte, zejména si do lesa neberte igelitku. V té se vám houby spolehlivě zapaří a i v jedlých houbách se začnou vytvářet toxiny. Nejlepší je pochopitelně košík, ale ani ten nenechávejte například v kufru auta na slunci - houby reagují podobně jako maso, začnou se v nich množit bílkoviny a velmi rychle i nejrůznější nebezpečné bakterie.
Mám se při otravě houbami napít mléka? V žádném případě. Při zvracení a průjmu, které otrava vyvolává, dochází k úbytku tekutin, proto je důležité pít. Mléko určitě ne, protože to není tekutina a v zažívacím traktu se srazí.
Žádný vědecký výzkum také nepotvrdil, že by oslabilo vliv jedu z hub na organismus. Vždy vyhledejte lékařskou pomoc. Sbírejte jen ty druhy hub, které bezpečně znáte, a které mají dostatek znaků pro spolehlivé určení.
Pokud si chcete rozšířit repertoár konzumovaných druhů, nejprve se naučte dobře znát nejen nově sbíráný druh, ale i nejedlé, a zejména jedovaté druhy, které jsou mu podobné.
v diskusi je 0 příspěvků