Listy rukoly vypadají podobně jako listy pampelišky. Rukola i pampeliška v sobě ukrývají spoustu vitamínů a účinných látek, které pozitivně ovlivňují zdraví člověka.
Rukola sice vypadá jako nepotřebná plevel, ale její pozitivní účinky jsou k nezaplacení ...
Rukola je užitečná a nenáročná rostlina, kterou si umíte vypěstovat venku v zahradě i doma v květináči. Tato listová zelenina obsahuje mnoho důležitých látek (vitamíny, minerály ...), které zajišťují pozitivní účinky pro zdraví. Listy rukoly se používají ke konzumaci do salátů a dalších různých jídel. Rukola má hořce - jemně štiplavou chuť a je výborným doplňkem do libovolného jídla.
Rukola patří do čeledi brukvovitých, je tedy příbuzná s kapustou, brokolicí, ředkvičkami, růžičkovou kapustou, kedlubnou, ale i řeřichou a hořčicí. Všechny rostliny z této čeledi jsou zdrojem isothiokyanátov, které mají protirakovinné účinky, konzumací brukvovitých rostlin tedy chráníme tělo před rakovinou.
Vodu, vlákninu, bílkoviny, sacharidy, tuky, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, mangan, měď, selen, omega 3, omega 6 kyseliny, betakaroten, lutein, vitamín A, B, C, E a K
Rukola je vhodná zelenina při hubnutí. Tuto zeleninu můžete konzumovat klidně každý den, přidávat si ji můžete do všech jídel, kam přidáváte salát či zelí. Rukolu můžete použít do: polévek, salátů, pomazánek, omáček, těstovin, masa, rýže, k bramborám nebo jako surový doplněk na chléb s pomazánkou (jako pažitku).
v diskusi je 0 příspěvků