Meduňka lékařská, proti nespavosti, úzkosti a nevolnosti

Voní po citrusech, má příjemnou chuť, připravíte z ní lahodný uklidňující čaj, lístky zpestří saláty i dezerty.

30 faktů o kterých možná nevíte:

  1. Meduňka je nádherná, odolná a nenáročná bylinka.
  2. Meduňka pochází ze Středomoří, u nás se pěstuje v zahradách, především odrůda 'Cifra'.
  3. Meduňka je vytrvalá bylina.
  4. Má rozvětvenou korunu dlouhou 40 až 60 cm, někdy dorůstá i do výšky 100 cm.
  5. Na koruně jsou dva druhy listů.
  6. Dolní listy jsou dlouze řapíkaté, vejčité s pilovitým okrajem.
  7. Horní se vyznačují krátkou, srdcovitým stopkou.
  8. Kvete od června do srpna drobnými květy bílé barvy, které se objevují v paždí listů.
  9. Celá rostlina má svou charakteristickou citrónovou vůni, zejména před rozkvětem.
  10. Meduňka vyžaduje teplou, chráněnou polohu a lehčí půdu s dostatkem vápníku.
  11. Při dobrých podmínkách může na jednom stanovišti vydržet i 30 let.
  12. Množí se především dělením starších trsů.
  13. Sazenice vysazujeme na jaře nebo na podzim.
  14. Nať na sušení sklízíme před rozkvětem za slunečného počasí.
  15. Sušíme ji ve stínu, aby lístky nezhnědly.
  16. Čerstvé a mladé lístky meduňky se hodí k ochucení zeleninových salátů, do bylinkových omáček a másla.
  17. Vařením i sušením ztrácí aroma.
  18. Také čím déle se skladuje, tím méně je aromatická.
  19. Meduňkový dresink připravujeme z rozemletých listů smíšených s majonézou a skladujeme v chladničce.
  20. Je to výborné zpestření masitých a rybích pokrmů.
  21. Jako lék se využívala meduňka již ve středověku.
  22. Obsahuje silici, která má zklidňující účinky při stavech úzkosti, snižuje krevní tlak, tlumí bolesti a zlepšuje trávení.
  23. Šálek teplého meduňkového čaje večer se používá proti nespavosti.
  24. Lžičku sušené meduňky lékařské nebo čerstvou větvičku přelijeme 250ml vroucí vody a necháme krátce vyluhovat.
  25. Při migréně se doporučuje pít čaj připravený ze směsi listů meduňky a jitrocele, lipového květu a kořene kozlíku.
  26. Velmi uklidňující je koupel s odvarem meduňky.
  27. V kosmetice se přidává do bylinných směsí a masek.
  28. Proti bolestem kloubů a revmatickým potížím lze připravit meduňkový obklad. Připravíme nálev z 20g meduňky lékařské a půl litru vody. V ohřátém nálevu namočený obklad přiložíme na bolestivé místo a převážeme suchým obvazem.
  29. Čaj ze sušené meduňky:
    Usušenou meduňku uskladněte v papírovém sáčku. K přípravě pak už budete potřebovat jen vodu a podle chuti si čaj můžete dosladit medem nebo cukrem. Na dvě porce zmiňovaného čaje je potřeba jedna lžíce meduňky a 0,5l vody. Lístky vhoďte do hrnce, zalijte vroucí vodou a zakryjte pokličkou, čímž zabráníte vyprchání silice. Cca po 10- ti minutách louhování sceďte. Hotový čaj můžete ihned ochutnat, případně dosladit. Ideální je podávat ho vlažný a konzumovat ho můžete každý den.
  30. Už v 17. století z ní vyráběli mniši v klášteře bosých karmelitánů Karmelitská kapky. Používají se proti celkové nevolnosti, proti nechutenství a bolestem žaludku "meduňkové víno". Meduňkové víno připravíme z rozmačkaných čerstvých listů meduňky, které necháme 3 dny louhovat ve víně. Po scezení uchováváme meduňkové víno v uzavřené láhvi v chladničce. Užívá se při nechutenství a žaludečních bolestech každé 2 hodiny.

Předchozí článekDalší článek

v diskusi je 0 příspěvků

Diskuze
Napsat nový komentář