Bílá mouka a naše zdraví - je to bílý jed?

5.8. 2016 | Rubrika: inspirace , jídlo , zdravý životní styl

Za vznik obezity, kardiovaskulárních chorob nebo rakoviny, nesou zodpovědnost i další sacharidy v naší stravě, jak je příjmeme v nepřiměřeném množství a složení.

Dejte přednost celozrnným cereáliím

Výraz cereálie je odvozený od jména bohyně Ceres, která byla v římské mytologii bohyní plodnosti a úrody. Od pradávna tvořilo celé obilné zrno základ výživy našich předků. Byla to pšenice, oves, ječmen, pohanka, proso, později kukuřice a rýže. Ještě v minulém století se obilí mlelo mezi kameny, a jen tolik kolik se spotřebovalo.

Během mnoho let dávalo celé obilné zrno lidem zdraví, vytrvalost a sílu. Ani my bysme celozrnné cereálie rozhodně neměli vynechat z naší stravy, ale - všecko s mírou. Význam celozrnných obilnin spočívá v tom, že jsou pro nás hlavním zdrojem sacharidů a energie. Sportovci před sportovním výkonem zařadí do svojí diety právě obilniny a výrobky z nich.

Pro nás všechny jsou celozrnné obilniny vhodnou potravinou na nastartování organismu do nového dne. Ideální jsou zejména ve formě snídaně. Zasytí, doplní nám energii, jsou výborným zdrojem vlákniny. Dodají tělu vitamíny a minerální látky, které jsou nutné pro jeho správné fungování, hlavně během dopoledne. Pravidelnou konzumací sacharidů se vyhnete hladu a chutí na sladkost.

Celé zrno je dobré pro zdravé střeva

Celozrnné cereálie mají i další nezastupitelné místo v naší výživě, protože jsou dobrým zdrojem nestravitelné vlákniny. Povzbuzují i činnost střev, což je významná úloha při prevenci rakoviny tlustého střeva.

Stejně snižují hladinu cholesterolu, čím výrazně snižují riziko kardiovaskulárních chorob. Vláknina aktivně spomaluje vstřebávání cukrů a tuků z potravy a vytváří vhodné podmínky pro zdravé střevní mikroflóry.

Proč NE bílá mouka a výrobky z ní?

Jde o nevyváženou složku potravy. Když takovéto nekomplexní přírodní produkty konzumujeme den co den a víc roků, následky se projeví brzy na našem zdraví.

Celé zrno je celistvá potravina, mouka NE

Celé zrno je celistvá potravina. Všechny látky josu harmonicky vyvážené (v přirozené formě). Obilné zrno obsahuje tři složky:

Obalovou vrstvu chrání obilné zrno před vysycháním. Obsahuje vlákninu (celulózu), minerální látky a vitamíny. Těžko stravitelný obal se před mletím odstraňuje - takto se odstraňují otruby.

Moučné jádro endosperm obsahuje především škrob (skoro 65 až 75 %) a bílkoviny (8 až 13 %).

Klíček (embryo) je zárodek budoucí rostliny. Je cenným zdrojem tuků a vitamínů, které jsou rozpustné v tucích. Obsahuje bílkoviny, tuky, vitamíny (A, B, D, E), minerální látky (Ca, P, Fe), enzymy. Před mletím se odstraňuje.

Při výrobě klasické bílé pšeničné mouky se využívá jen jádro semene. Na rozdíl od toho, při výrobě celozrnné mouky se zachovají všechny tři složky (ve stejném poměru), které společně tvoří cenný zdroj živin. Bílé mouce tedy chybí to co je na obilném zrně nejcennější: obilný klíček a slupka z vrstvy. Jemně vymletá bílá mouka je ochuzená o velkou část těchle látek. Jejich nedostatek v potravě je příčinou mnohých civilizačních nemocí, například rakoviny. Bílá mouka je (v porovnání s tmavou, hrubozrnnou moukou) ochuzená o:

19% bílkovin, 36% tuků, 63% solí, 54% vápníku, 50% fosforu, 70% železa, 77% zinku, 100% karoténu, 50% vitamínu B2, 85% vitamínu B1 a 98% vláknin.

Navíc v bílé mouce se sacharidy nevážou na vlákninu, ale rychle uvolňují a způsobují náhlou a velkou produkci inzulínu s následnou hypoglykémií.

Kromě toho na strávení a metabolismus škorbu (nacházející se uvnitř zrna) jsou potřebné vitamíny skupiny B, chrom, zinek, hořčík, vápník atd., Které se nacházejí v provrchových vrstvách zrn - v otrubách.

Čím nahradit bílou mouku?

Bílou mouku a výrobky z ní je potřebné nahradit výrobky z celozrnné mouky (chléb, pečivo a těstoviny). Do jídelníčku zařadíme jídla z celozrnných obilnin, například z:

  • ovsených, žitných, ječmenných a pohánkových vloček
  • pšenice
  • špaldy
  • celozrnné rýže
  • prosa
  • kukuřice

Všechny tyto obilniny jsou vyníkajícím zdrojem komplexních polysacharidů, které se při trávení postupně štěpí na jednoduché cukry, plynule se vstřebávají do krve a tím udržuje vyrovnanou hladinu cukru v krvi i několik hodin.

Upřednostňujte potraviny s nízkým glykemickým indexem

Glykemický index (GI) je systém, který indikuje jak rychle určité potraviny způsobují zvýšené hladiny cukru v krvi. Zjednodušeně řečeno, GI udává na jak dlouho dokáže potravina poskytnout tělu energii, teda na jak dlouhou dobu udrží dostatečně vysokou koncentraci cukru, aby člověk nepociťoval hlad.

Potraviny se objevují na seznamu GI, pokud obsahujují sacharidy. Maso, drůbež, vajíčka, ryby a sýry, GI nemají. Ale spracované maso (například párky) na seznamu může být, protože většinou obsahují mouku, což je sacharid.

GI může mít hodnotu od 0 do 100

Jako kontrolní bod se používá čistá glukóza, v maximální hodnotě 100. Pod hodnotou 55 jsou potraviny s nízkým GI (např. Mouka z pohanky, rýže basmati, grahamové špagety). Potraviny v rozmezí 55 až 70 (např. Brambory vařené ve slupce, krupice, klasická zavařenina, zralý banán, pomerančový džus, rozinky) mají střední GI, potraviny nad 70 vysoký (rýžová mouka, hranolky, bramborová kaše, med).

Tyto potraviny považujeme za zdroje "rychlých" cukrů. Znamená to, že dodají tělu rychlou energii, a nenutí ho, aby sahalo po vlastních tukových rezervách. Po rychlých cukrech, rychle vyhládne. Člověk, který ve velké míře konzumuje potraviny s vysokým GI (bílé rohlíky, bagety, hamburgery, pizza), je často hladový. Některé potraviny mohou hodnotu 100 i převyšovat, například pivo.

Nejvýhodnější je, když jíme hodně:

  • ovoce, ořechů
  • zeleniny, luštěnin
  • pohanky
  • rýže basmati.

Tyto potraviny obsahují složené cukry, polysacharidy. Říkáme jim také "pomalé", protože energie z nich se do těla vstřebává postupně, a tak nás mnohem lépe zasytí. Tím si udržíme (mezi jednotlivými jídly) ustálenou hladinu cukru v krvi, což zahání pocit hladu.

Moudře uděláme, pokud do naší stravy zařadíme především potraviny s nízkým GI, protože se ochráníme před civilizačními chorobami. Tyto potraviny by měly být součástí stravy u lidí, kteří trpí na diabetes, kolorektální karcinom, či kardiovaskulární choroby.

Potraviny s vysokým GI jsou užitečné pouze:

  • před cvičením nebo sportovním výkonem, když potřebujeme rychle doplnit zásoby glykogenu ve svalech,
  • pro lidi, kteří musí omezit příjem vláknin ze zdravotních důvodů

Pokud ráno nesníme dostatek potravy s tryptofanem (především ovesné vločky - müsli, ovesné kaše, celozrnné výrobky), kolem 11. hodiny se dostaví silný pocit hladu, emoční únava, až deprese.

Proč jíst k snídani oves

Ovesné zrno má vysoký obsah bílkovin. Kvalitativní složení ovesného zrna je příznivější, než u ostatních obilovin, protože neobsahuje lepek.

Oves má nejvyšší obsah tuků ze všech cereálií, s velmi dobrým poměrem nasycených a nenasycených mastných kyselin. Ovesné vločky obsahují i ​​stovky fytochemikálií, které redukují riziko vzniku rakoviny. Navíc přispívají k dobré náladě - jsou přírodním afrodiziakem (obsahují serotonin, hormon dobré nálady).

Kde se skrývá cukr v mouce?

V jádru zrna (v endosperm), ve formě složeného cukru - škrobu, který se během trávení rozloží až na jednoduchý monosacharid - glukózu. Škrob (polysacharid nebo komplexní sacharid) nazýváme i "pomalý" cukr, protože energie z něj se do těla vstřebává postupně (na rozdíl od jednoduchých cukrů), a mnohem lépe nás zasytí.

Škrob má nižší glykemický index. Lidský organismus však dokáže udržovat v krvi jen nízkou úroveň glukózy. Proto se ta část, která se nevyužije na doplnění glykogenu do svalů a jater, uloží jako tuk.

To hrozí tomu, kdo konzumuje příliš mnoho sacharidů, má sedavé zaměstnání, nedostatečně se pohybuje a nesportuje.

Předchozí článek

v diskusi je 0 příspěvků

Diskuze
Napsat nový komentář